Contextuele Therapie: Geven en Ontvangen in Verbondenheid
Als mens sta je niet op jezelf. Je bent altijd in verbinding met je ruimere context waarin je leeft: je familie, je verleden, en de netwerken van relaties die je hebt opgebouwd.
Je bent een sociaal wezen, verweven in de relaties met anderen, en deze relaties hebben invloed op je gevoelens van welzijn, je zelfbeeld en je handelen. Wat je van deze relaties hebt ontvangen en wat je hebt gemist, heeft invloed op hoe je vandaag de dag in het leven staat.
Contextuele therapie is een benadering die deze onderlinge verbanden onderzoekt en helpt om vastgelopen relaties weer aan betrouwbaarheid en vertrouwen te laten winnen. Er wordt niet alleen gekeken naar je huidige problemen, maar ook naar de bredere context: waar kom je vandaan? Welke invloeden hebben je gevormd?
Heb je liefde, steun en veiligheid ontvangen? Of misschien heb je het gevoel gehad dat er iets ontbrak in je relatie met je ouders of andere familieleden? Wat zijn de onuitgesproken regels en verwachtingen in je familie? Het kan zijn dat deze onbewuste invloeden je huidige gedrag en relaties beïnvloeden, vaak zonder dat je het zelf doorhebt.
Door deze invloeden onder ogen te zien, kan je inzicht krijgen in hoe je bent gevormd en wat er mogelijk veranderd kan worden om vastgelopen patronen te doorbreken. Begrip krijgen en manieren vinden om met je geschiedenis om te kunnen gaan en beter in staat zijn om op een voor jou goede manier met anderen om te gaan.
De Balans van Geven en Ontvangen
In contextuele therapie wordt veel nadruk gelegd op de balans van geven en ontvangen in relaties. Iedereen draagt iets bij in een relatie, en tegelijkertijd ontvangt iedereen iets. Het is goed om deze balans te onderzoeken, omdat een verstoring van het geven en ontvangen kan leiden tot conflicten, wrok of afstand. Het vinden van een gezonde balans in geven en ontvangen helpt om relaties te herstellen en vertrouwen op te bouwen.
Je Geschiedenis in de Spreekkamer
Een belangrijk aspect van contextuele therapie is dat je nooit alleen in de spreekkamer zit. Je neemt altijd je eigen geschiedenis mee. Dit betekent niet alleen dat je persoonlijke ervaringen en gevoelens een rol spelen, maar ook dat je familiegeschiedenis en de generaties voor jou invloed hebben op hoe je jezelf en je relaties ervaart. Dit besef helpt om ruimte te maken voor inzicht en verandering. De dynamieken in je relaties zijn lang niet altijd alleen jouw verantwoordelijkheid maar vaak diepgewortelde patronen die van generatie op generatie kunnen zijn doorgegeven. Jouw verantwoordelijkheid is om voor jezelf een andere weg in te gaan slaan.
Contextuele therapie is een mooi hulpmiddel om vastgelopen relaties te herstellen door je bewust te maken van de bredere context van je leven. Leren om oude patronen los te laten. Het is een pad naar meer begrip, vergeving en verbinding met jezelf en anderen.
Reactie plaatsen
Reacties