Contextuele therapie

 

Een eerste gesprek, de intake,  vind altijd plaats op kantoor in Goes. Dit gesprek is gericht op kennismaking, hulpvraag duidelijk krijgen en verwachtingen kunnen uitspreken.  De daarop volgende gesprekken plannen we in overleg op kantoor of buiten, in de directe omgeving van Goes. 
 In de gesprekken maak ik voornamelijk gebruik van wat het contextuele gedachtengoed te bieden heeft.

Je staat als mens  niet op jezelf maar bent altijd verbonden met je ruimere context.

Je bent  een sociaal wezen die verweven is  in een netwerk van relaties, zowel in je huidige situatie als in het verleden, wat heb je daarin gekregen en wat heb je gemist. We gaan op zoek naar een nieuwe balans van geven en ontvangen. 

Contextuele hulpverlening houdt in dat wordt gezocht hoe vastgelopen relaties weer aan betrouwbaarheid kunnen winnen, rekening houdend met waar je vandaan komt, je gezin van herkomst.  Denk aan je familiegeschiedenis, de invloed van ouders, grootouders, broers en zussen. Wat kreeg je mee en wat heb je gemist. Welke hulpbronnen kunnen worden aangesproken.  Bedenk daarbij dat je nooit alleen in de "spreekkamer" zit, je eigen geschiedenis neem je altijd mee. 

Mijn ervaring is dat al wandelend in de buitenlucht de mooiste gesprekken tot stand komen. Een gesprek is meer dan alleen praten, ook het voelen van de wind door je haren, de zon op je gezicht en de elementen van de natuur ervaren doen veel en dragen vaak onbewust bij aan het hebben van een goed gesprek. Lopend en pratend tot nieuwe inzichten komen.  

Verder maak ik gebruik van de Duplomethode "Een taal erbij" en de Yucelmethode.